W kolejnym zestawieniu z cyklu TOP 5 przedstawiamy listę potraw, które, naszym zdaniem, trzeba koniecznie spróbować w czasie wizyty w Turcji. Oczywiście kuchnia turecka jest bardzo bogata, więc znajdzie się pewnie wiele potraw, które również zasługują na miejsce na takiej liście — czekamy w tej kwestii na wasze sugestie.
1. Mantı
Na pierwszym miejscu polecamy mantı czyli małe pierożki faszerowane mięsem. Podawane są one z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i doprawionym chilli, sumakiem lub miętą.
Mantı to potrawa przywieziona do Turcji przez koczowników z obszaru Mongolii i Chin. Można je zamówić w wielu restauracjach, ale warto, podobnie jak w przypadku wielu innych dań, poszukać takiej, które specjalizuje się w tej potrawie — zwykle można to osądzić po tym czym chwali się restaurator. W mantı można się również zaopatrzyć w supermarketach, gdzie pierożki sprzedawane są w postaci suszonej.
2. İskender kebab
Drugie miejsce na naszej liście zajmuje iskender kebab, który zawdzięcza nazwę swojemu twórcy, pochodzącemu z Bursy, İskender Efendi. İskender kebab to plastry mięsa układane na podkładzie z pide i podawane z jogurtem.
Dobrze przyrządzony iskender jest przepyszny. Niestety, z naszych doświadczeń wynika, że ciężko o takiego i często można się tym daniem rozczarować. Z pewnością warto zamówić iskendera w restauracji, która reklamuje go jako swoją specjalność.
3. Lahmacun
Wśród przysmaków kuchni tureckiej nie może zabraknąć lahmacuna, czyli cienkiego placka z nadzieniem mięsnym. Jest on podawany na ciepło jako przekąska.
Lahmacun jest dosyć prosty do przyrządzenia w domu. Wszystkich, którzy nie mieli okazji spróbować go w Turcji, zachęcamy do wypróbowania przepisu na lahmacuna na naszej stronie.
4. Midye dolma
Jedna z naszych ulubionych przystawek tureckich to midye dolma czyli małże faszerowane ryżem z dodatkami. Tak nadziane małże podawane są w otwartych muszlach.
My szczególnie polecamy specjalistów od midye dolma z Antalyi.
5. Mercimek corbasi
Wreszcie ostatnia pozycja na naszej liście to mercimek corbasi czyli zupa z soczewicy. Jest to jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w Turcji — dostaniemy ją w każdej lokancie. Smakuje najlepiej z dodatkiem chilli. Dobrze przygotowana i świeża zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna. W kwestii doboru lokalu gdzie warto ją zjeść warto kierować się licznością klienteli.
My polecamy Mercimek corbasi jako danie śniadaniowe. Wielokrotnie ratowała nas ona po nieprzespanej nocy i stawiała na nogi po długiej podróży. Wszystkim chętnym do eksperymentowania w kuchni polecamy przepis na zupę z soczewicy na naszej stronie.
Odpowiedzi
mateusz
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
mniamm
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
imam bayıldı -
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
ayran
Wysłane przez piotrmx w
Ayran
Wysłane przez Iza w
moj nr jeden to adana kebab,
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
ciekawe propozycje:)
Wysłane przez ma_dzia w
w sam raz...
Wysłane przez jacky6 w
temat wygrzebany ...
ciekawy latem - podczas wyjazdów - znakomicie przewodzi...
a teraz - przy przeżarstwie światecznym - ?
czy myśli teraz ktoś o ukradowym aneksie do zawartości lodówki ?
====
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
Haha, dla mnie temat
Wysłane przez ma_dzia w
Haha, dla mnie temat jedzenia to temat zawsze aktualny!;) Nie ustaję w poszukiwaniu nowych kulinarnych doznań, więc miałam nadzieję, że i na "Turcji w sandałach" znajdę ciekawe i inspirujące przepisy... Jak zwykle p. Iza jest i pod tym względem niezawodna!:)
liste
Wysłane przez Agashon (niezweryfikowany) w
Gratuluję, że potrafiliście się zdecydować! U mnie najprawdopodobniej próba stworzenia takiego rankingu skończyłaby się na top 50 :)