5 najsmaczniejszych potraw

W kolejnym zestawieniu z cyklu TOP 5 przedstawiamy listę potraw, które, naszym zdaniem, trzeba koniecznie spróbować w czasie wizyty w Turcji. Oczywiście kuchnia turecka jest bardzo bogata, więc znajdzie się pewnie wiele potraw, które również zasługują na miejsce na takiej liście — czekamy w tej kwestii na wasze sugestie.

Restauracja z widokiem na Anamurium

1. Mantı

Na pierwszym miejscu polecamy mantı czyli małe pierożki faszerowane mięsem. Podawane są one z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i doprawionym chilli, sumakiem lub miętą.

 Mantı

Mantı to potrawa przywieziona do Turcji przez koczowników z obszaru Mongolii i Chin. Można je zamówić w wielu restauracjach, ale warto, podobnie jak w przypadku wielu innych dań, poszukać takiej, które specjalizuje się w tej potrawie — zwykle można to osądzić po tym czym chwali się restaurator. W mantı można się również zaopatrzyć w supermarketach, gdzie pierożki sprzedawane są w postaci suszonej.

2. İskender kebab

Drugie miejsce na naszej liście zajmuje iskender kebab, który zawdzięcza nazwę swojemu twórcy, pochodzącemu z Bursy, İskender Efendi. İskender kebab to plastry mięsa układane na podkładzie z pide i podawane z jogurtem.

 İskender kebab

Dobrze przyrządzony iskender jest przepyszny. Niestety, z naszych doświadczeń wynika, że ciężko o takiego i często można się tym daniem rozczarować. Z pewnością warto zamówić iskendera w restauracji, która reklamuje go jako swoją specjalność.

3. Lahmacun

Wśród przysmaków kuchni tureckiej nie może zabraknąć lahmacuna, czyli cienkiego placka z nadzieniem mięsnym. Jest on podawany na ciepło jako przekąska.

Lahmacun

Lahmacun jest dosyć prosty do przyrządzenia w domu. Wszystkich, którzy nie mieli okazji spróbować go w Turcji, zachęcamy do wypróbowania przepisu na lahmacuna na naszej stronie.

4. Midye dolma

Jedna z naszych ulubionych przystawek tureckich to midye dolma czyli małże faszerowane ryżem z dodatkami. Tak nadziane małże podawane są w otwartych muszlach.

Midye dolma

My szczególnie polecamy specjalistów od midye dolma z Antalyi.

5. Mercimek corbasi

Wreszcie ostatnia pozycja na naszej liście to mercimek corbasi czyli zupa z soczewicy. Jest to jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w Turcji — dostaniemy ją w każdej lokancie. Smakuje najlepiej z dodatkiem chilli. Dobrze przygotowana i świeża zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna. W kwestii doboru lokalu gdzie warto ją zjeść warto kierować się licznością klienteli.

 Mercimek corbasi

My polecamy Mercimek corbasi jako danie śniadaniowe. Wielokrotnie ratowała nas ona po nieprzespanej nocy i stawiała na nogi po długiej podróży. Wszystkim chętnym do eksperymentowania w kuchni polecamy przepis na zupę z soczewicy na naszej stronie.