Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy (mercimek çorbası) to jedno z podstawowych dań kuchni tureckiej. Jada się ją na śniadanie, obiad i kolację. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca.

Zupa z soczewicy

Składniki: 

250 g suszonej soczewicy

3 niewielkie cebule

2 ząbki czosnku

2 strączki marynowanej papryczki chilli

1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

sól

pieprz

suszone czerwone chilli

cytryna

oliwa z oliwek

Instrukcje przygotowania: 

1. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.

2. Cebulę pokroić, czosnek rozdrobnić, strączki zielonego chilli drobno posiekać.

3. Cebulę, czosnek i zielone chilli podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

4. Soczewicę oraz podsmażone składniki gotować przez 25 minut w bulionie.

5. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, płatkami suszonego czerwonego chilli.

6. Całość zmiksować w malakserze lub blenderze.

7. Podawać z dodatkiem cytryny oraz z białym pieczywem.

Przeczytaj więcej o tureckich zupach.

Odpowiedzi

moja ulubiona zupa

Kazdy raz kiedy przyjezdzam do Istanbulu - pierwsza recz ktorą robie po wysiadaniu ze samolotu jest znalescz knajpe- (Lokanta) i zjec Zupa ze soczewicy(mercimek corbasi) czasami kiedy mam czas gotuje tez w Polsce ale to nie samo - jak w turcji sie mowi potrawa muszi bycz dotknienta przez renka mistrza Afiyet olsun Gorusmek uzere g.o.r.a.

Zrobiłam zupę z przepisu -

Zrobiłam zupę z przepisu - była przepyszna, co potwierdzili również wszyscy domownicy, następny na ruszt idzie przepis na Adana Kebab :) Dzięki! Pozdrawiam Krotka

Gęsta i o dziwnym

Gęsta i o dziwnym zielonkawym kolorze (czyli dzieci by się do niej nie przekonały) ale wspaniała w smaku zupa. Bardzo polecam przepis. Pozdrawiam

aaaaa

mam pytanko: czy mozna pominac marynowana papryke chili? nie przepadam za nia, a nie chce kupowaac calego sloika jesli mam uzyc tylko 2 papryczki :) ale czy wtedy ta zupa jeszcze bedzie miec sens?

Można pominąć..

...i doprawić czymś innym. Sama soczewica jest dość mdła - można dodać ostrej papryki w proszku lub płatkach, więcej pieprzu itp.