Centralna Anatolia

Centralna Anatolia to rozległa kraina, rozciągająca się od Wybrzeża Egejskiego na zachodzie po okolice miasta Sivas.

Centralna Anatolia

Rolnictwo

Region Centralnej Anatolii stawia przed rolnikami spore wyzwania, wynikające ze znacznych wahań temperatury, kapryśnej pogody i długich okresów suszy. W celu uczynienia ziemi zdatną pod uprawy znaczne tereny są sztucznie nawadniane przez kanały nawadniające oraz poprzez wykorzystanie wód podziemnych.

Z drugiej strony blisko połowa plonów zbóż (zwłaszcza pszenicy) w Turcji pochodzi z tego regionu kraju, a płaskie ukształtowanie terenu na znacznych obszarach ułatwia uprawy wielkopowierzchniowe.

Z warzyw na wielką skalę uprawia się tu buraki cukrowe, zwłaszcza w okolicach Ankary, Konyi, Eskişehir, Kayseri i Niğde. Natomiast najczęściej uprawiane owoce to jabłka.

Najurodzajniejsze ziemie w Centralne Anatolii znajdują się na terenie Kapadocji. Jest to rezultatem dawnej aktywności wulkanicznej na tych obszarach. Obecnie żyzne gleby są przeznaczone pod uprawę winorośli oraz pod sady owocowe.

Powrót do spisu treści

Przemysł

Cztery największe ośrodki przemysłowe Centralnej Anatolii skupiają się wokół miast: Kırıkkale, Ankara, Kayseri i Sivas. Region jest słabiej uprzemysłowiony niż zachodnia część Turcji, ale z kolei lepiej, niż jej część wschodnia.

Region Kırıkkale to główny ośrodek przemysłu ciężkiego regionu. To tutaj znajdują się rafinerie ropy naftowej oraz zakłady metalurgiczne.

Obszar stolicy kraju Ankary to również dobrze rozwinięty okręg przemysłowy. Umiejscowione są tutaj wytwórnie cementu, przemysł lekki - oparty o wełnę oraz browar. Ciekawostką jest znajdująca się w Ankarze fabryka samochodów sportowych marki Etox - będących ucieleśnieniem ambicji tureckich inżynierów o własnej, narodowej marce pojazdów.

Położone w Kapadocji Kayseri jest ośrodkiem cukrownictwa i włókiennictwa, jak również słynie z wyrobu znanych dywanów.

Wielki węzeł kolejowy Sivas to znany w całej Turcji ośrodek produkcyjny taboru kolejowego. Wytwarza się tu również cement.

Ponadto charakterystyczne dla Centralnej Anatolii wyroby pochodzą z kapadockiego miasta Avanos. Chodzi nam tutaj oczywiście o sławne naczynia z charakterystycznej czerwonej glinki.

Bardziej zaawansowane technologicznie gałęzie przemysłu - elektroniczną i elektryczną można znaleźć w Ankarze oraz w Eskişehir, gdzie swoje fabryki posiada firma Arçelik - producent urządzeń gospodarstwa domowego znanej również w Polsce marki Beko.

Przemysł wydobywczy regionu to przede wszystkim eksploatacja złóż chromu nieopodal Eskişehir oraz żelaza - w Divriği.

Powrót do spisu treści

Kuchnia regionalna

W samym sercu Centralnej Anatolii leży magiczna kraina Kapadocja, słynąca z nieziemskich krajobrazów, podziemnych miast oraz wykutych w skałach kościółków. Podziwiając cuda Kapadocji nie należy jednak zapominać o atrakcjach gastronomicznych, jakimi może nas zaskoczyć ta kraina.

W kapadockim miasteczku Avanos od wieków wypala się tradycyjne naczynia z czerwonej gliny, które służą następnie do przygotowywania i przechowywania żywności. Najsłynniejszą turecką potrawą, którą przygotowuje się przez zapiekanie w takim właśnie naczyniu, jest güveç. Inną potrawą przygotowywaną w takich naczyniach jest testi kebabı czyli kawałki kurczaka lub jagnięcia gotowane w sosie grzybowo-cebulowym. W bardziej wyszukanych restauracjach możemy sobie nawet zażyczyć przygotowania tej potrawy w specjalnie dla nas wybranym naczyniu, które zostanie następnie stłuczone na naszych oczach.

Inną kapadocką odmianą kebaba jest pochodzący z Ürgüp kiremit kebabı. Jest to siekane mięso z cebulą, czosnkiem i papryczką chilli, podawane bardzo gorące, a jakże, na glinianym kaflu.

Stolicą słynnych tureckich pierożków mantı jest natomiast kapadockie miasto Kayseri. Są one tutaj podawane z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Zaglądając poza Kapadocję również nie będziemy kulinarnie rozczarowani. Cały region Centralnej Anatolii słynie z porównywanych często do swojskich naleśników gözleme. Charakterystycznym składnikiem wielu dań regionalnych jest również okra (ketmia piżmowa) - roślina rzadko w Polsce jadana. W Turcji wykorzystuje się w kuchni okrę świeżą lub suszoną.

Ciekawych przeżyć kulinarnych może miłośnikom smacznego jedzenia dostarczyć wizyta w religijnej Konyi. Lokalne specjały to, oczywiście, odmiana kebaba nazywana fırın kebabı (jagnięca noga podawana z cebulą na pide) oraz etli ekmek czyli podłużna pizza z mięsem. Dla miłośników słodyczy ciekawostką może być biały cukierek nazywany Mevlana şekeri, na pamiątkę słynnego mistyka i twórcy zakonu mewlewitów.

Powrót do spisu treści

Przeczytaj więcej o miastach tego regionu: Acıgöl, Aksaray, Ankara, Avanos, Beypazarı, Beyşehir, Derinkuyu, Eskişehir, Göreme, Hacıbektaş, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kümbet (Eskişehir), Mustafapaşa, Nevşehir, Niğde, Sivas, Soğanlı, Taşkınpaşa, Uçhisar, Ürgüp.

Przeczytaj więcej o zabytkach tego regionu: Alacahöyük, Binbirkilise, Çatalhöyük, Derbe, Eflatun Pınar, Fasıllar, Gaziemir, Gordion, Hattuşaş, Kaymaklı, Keşlik, Kilistra, Lystra, Özkonak, Selime, Sobessos, Tyana (Kemerhisar), Yazılıkaya, Yazılıkaya - Miasto Midasa, Zelve.

Przeczytaj więcej o cudach natury tego regionu: Erciyes, Jaskinia Tınaztepe, Jezioro Acıgöl (koło Konyi), Jezioro Beyşehir, Jezioro Çıralı, Jezioro Meke, Jezioro Obruk, Jezioro Sarıyar, Kapadocja.

Sprawdź pogodę w Centralnej Anatolii.

cardiologistsnode