Wybrzeże Morza Czarnego

Północne granice Turcji wyznacza wybrzeże Morza Czarnego. Region ten, który od Centralnej Anatolii oddziela pasmo Gór Pontyjskich (Doğu Karadeniz Dağları), cechuje się kapryśną pogodą.

Wybrzeże Morza Czarnego

Rolnictwo

Od Zonguldak na zachodzie do Rize na wschodzie wąski pas wybrzeża poszerza się w kilku miejscach tworząc żyzne, intensywnie wykorzystywane rolniczo delty.

W okolicach Samsunu uprawia się tytoń oraz owoce cytrusowe. Okolice Trabzonu słyną z największych na świecie upraw orzechów laskowych, a obszary wokół Rize to rozległe plantacje herbaty. W tym regionie uprawia się również orzechy włoskie, kukurydzę, tytoń oraz migdały.

Najczęściej uprawiane warzywa w tym regionie to buraki cukrowe, ziemniaki, cebula, fasola, kapusta, pomidory i ogórki. Z owoców uprawia się jabłka, gruszki oraz, w mniejszym zakresie, pomarańcze, mandarynki i cytryny.

Powrót do spisu treści

Przemysł

Region Morza Czarnego to ważne dla gospodarki tureckiej zagłębie przemysłu wydobywczego oraz ciężkiego. Znajdują się tutaj huty oraz zakłady chemiczne i cementownie. Ośrodki przemysłowe są skupione w okolicach Karabük, Eregli, Zonguldak, Samsunu i Çorum.

Główne surowce wydobywane nad Morzem Czarnym to miedź oraz węgiel kamienny i brunatny. Kopalnie tych surowców są usytuowane w regionie Zonguldak i Eregli.

Ponadto w regionie Morza Czarnego produkuje się jedwab w Adapazarı i Amasyi, cukier - również w Amasyi, samochody na licencji Toyoty w Adapazarı oraz wyroby tytoniowe - w tym słynną markę tureckich papierosów Samsun.

Powrót do spisu treści

Kuchnia regionalna

Wybrzeże Morza Czarnego to region Turcji, który pod wieloma względami znacznie się różni od pozostałych części kraju. Także kulinarnie jest to obszar specyficzny. Wynika to ze specyfiki klimatycznej regionu, którą charakteryzują obfite opady deszczu przez cały rok, jak również z położenia geograficznego nad Morzem Czarnym, które, w przeciwieństwie do Morza Śródziemnego, obfituje w rozmaite gatunki ryb.

Najbardziej charakterystyczne dla regionu są więc niewątpliwie dania rybne. Najczęściej stosowane w lokalnej kuchni gatunki ryb to jesiotr (mersin balığı) oraz odmiana anchois nazywana hamsi. Inne popularne gatunki ryb to: turbot (kalkan), kefal (ryba z rodziny mugilowatych) oraz witlinek (mezgit).

Zwłaszcza hamsi spotkamy na każdym kulinarnym kroku. Przygotowuje się z nich ponoć przeszło 40 różnych potraw: pilawy, chleby, pide, omlety, güveç oraz nadziewa się je, smaży lub piecze. Lokalną ciekawostką jest hamsi tatlısı, czyli... deser z rybką. Aby w pełni rozkoszować się smakiem hamsi, najlepiej jest odwiedzić ten region zimą.

Drugą, po daniach rybnych, specjalnością regionu jest pieczywo. Wypieka się tu chleb z mąki kukurydzianej, ponieważ kukurydza jest ważną uprawą lokalną. W całej Turcji natomiast znana jest odmiana chleba z Trabzonu, charakteryzująca się okrągłym kształtem, dużym rozmiarem oraz poprzecznym pasem ciasta, dzięki któremu bochenek przypomina koszyk. Wyśmienite są również lokalnie wypiekane lahmacuny oraz obwarzanki (simit).

Trzecia lokalna specjalność to oczywiście słynna herbata z okolic Rize, sprzedawana i pijana z zamiłowaniem w całej Turcji.

Położenie geopolityczne regionu, w sąsiedztwie Rosji, Ukrainy i Gruzji, także nie pozostaje bez wpływu na kuchnię lokalną. Dodatkowo wzbogaca ją napływ emigrantów z tych państw. Nie powinniśmy się zatem zbytnio dziwić, napotkawszy w menu takie potrawy, jak barszcz (chociaż tutaj podaje się go jako zupę z kapusty z dodatkiem mięsa) czy pielmieni (mięsne pierożki). Także grzyby, praktycznie niespotykane w potrawach innych regionów, znajdują swoje zastosowanie w kuchni regionu czarnomorskiego.

Powrót do spisu treści

Przeczytaj więcej o miastach tego regionu: Amasra, Amasya, Ayancık, Boğazkale, Bolu, Bulancak, Çorum, Gerze, Giresun, İnebolu, Kıyıköy, Konuralp, Mudurnu, Pazar koło Tokatu, Rize, Safranbolu, Samsun, Şebinkarahisar, Sinop, Sungurlu, Tokat, Trabzon, Turhal, Ünye, Zonguldak.

Przeczytaj więcej o zabytkach tego regionu: Komana Pontyjska, Oluz Höyük.

Przeczytaj więcej o cudach natury tego regionu: Delta rzeki Kızılırmak, Jaskinia Ballıca, Jezioro Abant, Rezerwat Sarıkum, Zatoka Gideros.

Sprawdź pogodę na Wybrzeżu Morza Czarnego.

cardiologistsnode