Baklawa zwana również bakławą to bardzo popularny deser turecki, przygotowywany na bazie ciasta półfrancuskiego (turecka yufka lyb greckie ciast filo). Najsmaczniejsze tureckie baklawy pochodzą ponoć z Gaziantepu, chociaż baklawa w swojej obecnej formie wyewoluowała w kuchniach sułtańskich Pałacu Topkapı w Istanbule, gdzie sułtan częstował nią janczarów w piętnastym dniu Ramadanu, podczas procesji nazywanej zresztą Baklava Alayı.
Baklawa składa się z warstw ciasta przekładanych siekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub pistacjami oraz miodem lub syropem şöbiyet (powstającym na bazie masła i cukru). Po wierzchu jest zazwyczaj polewana lukrem lub syropem i posypywana niesolonymi pistacjami.
Cukiernik specjalizujący się w przygotowaniu baklawy nazywany jest baklavacı. Samo przygotowanie jest testem zdolności cukierniczych - ciasto musi być jednocześnie bardzo cienkie i bardzo wytrzymałe. Standardowa baklawa powinna się składać z 40 warstw ciasta, ale prawdziwi mistrzowie potrafią ją przygotować ze 100 warstw. Dobrze przyrządzona baklawa nie powinna rozsypać się w ręku, a dopiero rozpaść w ustach z towarzyszącym konsupcji charakterystycznym chrupnięciem kruchego ciasta.
Odpowiedzi
gdzie w krakowie można
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
gdzie w krakowie?
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
To musi mieć miliard
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Katowice
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Nie wiem gdzie w Katowicach,
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
PiotreKRK
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Baklawa
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
mmmmmmmmmmm
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Zgadzam się!
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
bajbars
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Baklawa
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Sprawdziłam , dzięki za
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Zrobiłam baklawę.
Wysłane przez ainsi w
Skorzystalam z przepisu z książki "Cukiernia Lidla".Zamiast yufki- ciasto francuskie. Dość czasochłonny wypiek,ale było pyszne i słodkie po turecku!
Baklawa
Wysłane przez lukroman w
Wczoraj zjadłem kawałek pysznej baklawy w knajpce Back-Lava w Hameln (Niemcy) na deser po doner kebab. Nie wiem ile miała warstw, ale była mała, więc rozpadła się w ustach z charakterystycznym chrupnięciem, potem było charakterystyczne mlaśnięcie i oblizywanie palców :) I chciało się jeszcze .... Na szczęście będę tam ponownie niedługo...