Menemen to turecka odpowiedź na swojską jajecznicę, wykorzystująca bogactwo i aromat dostępnych warzyw. Podawany jest jako danie śniadaniowe, oczywiście w towarzystwie białego chleba.
Wersja podstawowa to cebula, papryka i pomidory podduszone na maśle, a następnie zalane jajkami i dokładnie rozbełtane na ogniu, aż do tego trudno uchwytnego momentu, gdy jajka będą idealnie ścięte, ale nie zanadto twarde. Menemen doprawia się standardowo solą i pieprzem, ale dopuszczalne jest również dodanie czerwonej sproszkowanej papryki, oregano, pietruszki, tymianku i mięty. Zamiast masła dopuszcza się wykorzystanie oliwy z oliwek.
Wersje rozbudowane, ale nie klasyczne, pozwalają do warzywnej bazy dodać turecką kiełbasę czyli sucuk lub suszoną wołowinę (pastırma).
Odpowiedzi
afiyet olsun!
Wysłane przez Kusadasi w
Palce lizać!
zamieszkajwturcji
Menemen
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Menemen a sprawa polska
Wysłane przez Iza w