Tantuni to najsłynniejsza potrawa z prowincji Mersin. Podawana jest na terenie całej Turcji, ale najlepiej smakuje w wykonaniu lokalnych mistrzów patelni ze wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Bywa podawana jako danie restauracyjne, ale najczęściej występuje w wersji fast-food, w postaci dürüm czyli mięsnego nadzienia zawiniętego w cienki placek lavaş.
Tantuni przygotowuje się na bazie pokrojonej w bardzo małe kosteczki wołowiny. Mięso obsmażane jest na specjalnej, ogromnej patelni, z charakterystycznym wgłębieniem w środku. Do smażonego na oleju mięsa dodawane są rozmaite przyprawy, a odgłos, jaki powstaje w wyniku mieszania składników na patelni brzmi tan-tun, tan-tun - stąd nazwa całego dania.
Gotowe mięso układane jest na placku lavaş wraz ze świeżymi warzywami (cebulą, pomidorami i natką pietruszki) oraz dodatkowo doprawiane, najczęściej sumakiem. Placek zawija się w rulonik i całość jest gotowa do konsumpcji. Zdarzają się wersje tantuni przygotowane na bazie kurczaka, ale jest to ustępstwo na rzecz odmiennych gustów klientów - prawdziwe tantuni jest daniem z wołowiny. Do popicia tantuni najlepiej pasuje ayran lub şalgam.