W przypadku kuchni tureckiej często zdarza się, że to, co zwykle stanowi jedynie dodatek lub ozdobę dania głównego, staje się atrakcją kulinarną samą w sobie. Turcy uwielbiają rozmaite przystawki (meze), sałatki warzywne oraz przekąski konsumowane między posiłkami.
Tureckie sałatki to zazwyczaj nieskomplikowane połączenia kilku smaków, które mają za zadanie podkreślić danie główne, a nie - przyćmić je swoim aromatem. Jako surówka może posłużyć w tym celu zwykła szatkowana czerwona kapusta, tarta marchewka skropiona sokiem z cytryny czy też pasemka sałaty.
Jednak najczęściej chyba spotykaną ozdobą talerza jest çoban salatası czyli sałatka pasterska. Jej podstawowe składniki to pomidory, ogórki i cebula, chociaż w menu można napotkać rozmaite wariacje na jej temat.
* Domates soslu patlıcan kızartması (smażone bakłażany w sosie pomidorowym) to pyszne połączenie smaków dwóch popularnych w Turcji warzyw, niestety dość ciężkostrawne...
Poznaj przepis na Domates soslu patlıcan kızartması.