Wysłane przez Iza w
Midye dolma czyli faszerowane małże to jedna z najsmaczniejszych potraw kuchni tureckiej. Podawana jest najczęściej jako przystawka, chociaż jeżeli zamówimy dużą porcję, to może również wystarczyć za danie obiadowe.
Farsz do midye dolma przygotowuje się łącząc małże z ryżem, podsmażoną cebulą i różnymi dodatkami, wśród których często pojawiają się orzechy i suszone porzeczki, oraz przyprawami takimi jak mięta, cynamon czy pieprz.
Midye dolma podawane są w otwartych muszlach, z których wyjada się farsz bez użycia sztućców, skropiwszy je wcześniej sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Odpowiedzi
gazetowe forum zadzialało
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Ślinka cieknie...
Wysłane przez Iza w
midye dolma ...
Wysłane przez jacky6 w
chyba przegapiłem to danie w swoich wędrówkach...
i zastanawiam się, jak to się ma do małży sprzedawanych na rogu a sprzedawca skrapia je sokiem cytrynowym...
przyglądaliśmy się z ciekawością aczkolwiek z mieszanymi uczuciami z dziedziny kulinarnych smaków...
A my się skusiliśmy, potem
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w