Yayla çorbası to zupa jogurtowa z ryżem i miętą. Jej nazwa oznacza dosłownie 'zupę z pastwiska górskiego'. W Turcji zupa ta ma opinię potrawy stawiającej na nogi osoby chore i słabujące, podobnie jak w Polsce sądzi się o rosole.
Przepis pochodzi z tureckiej książki kucharskiej Türk Mutfağı. Yemek ve Tatli Kitabi.
Składniki:
- 8 szklanek wywaru mięsnego
- 1,5 filiżanki kruszonego ryżu (tr. kırık pirinç) - do kupienia np. w tureckich supermarketach i dyskontach
- 1,5 filiżanki lekko posolonej mąki
- 1 łyżka masła
- 3 szklanki jogurtu
- 1 jajko
- 2 łyżki mięty
- 2 szklanki wody
- 1 filiżanka oleju
Instrukcje przygotowania:
Do garnka z klarownym wywarem mięsnym wrzucić opłukany i posolony ryż. Gotować na lekkim ogniu do miękkości.
W osobnym naczyniu wymieszane uprzednio w misce jogurt, jajko i mąkę. Całość dokładnie roztrzepać widelcem. Uwaga, mieszankę należy podgrzewać na bardzo małym ogniu, aby uniknąć zwarzenia się jogurtu. Gotować przez około 10-15 minut. Rozcieńczyć 2 szklankami wody.
Do jogurtu z jakiem i miętą dodać powoli ugotowany ryż i gotować jeszcze 10 minut, ciągle mieszając.
Na patelni podgrzać tłuszcz i dodać do niego miętę, całość podsmażać przez pół minuty, uważając,aby nie przypalić mięty. Przed podaniem zupę polać roztopionym tłuszczem z miętą