Köfte z Edirne

Jedną z dwóch specjalności kulinarnych Edirne (oprócz lokalnej odmiany wątróbki) są mielone kotleciki, nazywane Edirne köftesi.

Köfte z Edirne

Składniki: 

  • 500 gramów mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 1 filiżanka bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek pietruszki
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • szczypta soli

Köfte z Edirne

Instrukcje przygotowania: 

  • Posiekać drobno cebulę, paprykę i nać pietruszki. Zgnieść ząbki czosnku.
  • Wymieszać mieloną wołowinę z cebulą, bułką tartą, nacią pietruszki, czosnkiem, jajkami i papryką.
  • Masę starannie wymieszać i ugnieść. Zostawić na noc w lodówce.
  • Uformować z masy niewielkie, spłaszczone kotleciki.
  • Kotleciki piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, po 10 minut z każdej strony. Można je również usmażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.

Gotowe kotleciki podawać z białym pieczywem, ostrą pastą z papryki oraz surówką z cebuli i pietruszki lub z sałatką z białej fasoli (piyaz).

Köfte z Edirne