Wysłane przez Iza w
Jedną z dwóch specjalności kulinarnych Edirne (oprócz lokalnej odmiany wątróbki) są mielone kotleciki, nazywane Edirne köftesi.
Składniki:
Instrukcje przygotowania:
- Posiekać drobno cebulę, paprykę i nać pietruszki. Zgnieść ząbki czosnku.
- Wymieszać mieloną wołowinę z cebulą, bułką tartą, nacią pietruszki, czosnkiem, jajkami i papryką.
- Masę starannie wymieszać i ugnieść. Zostawić na noc w lodówce.
- Uformować z masy niewielkie, spłaszczone kotleciki.
- Kotleciki piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, po 10 minut z każdej strony. Można je również usmażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.
Gotowe kotleciki podawać z białym pieczywem, ostrą pastą z papryki oraz surówką z cebuli i pietruszki lub z sałatką z białej fasoli (piyaz).