İmam bayıldı

İmam bayıldı oznacza po turecku "imam zemdlał" lub "imam był wstrząśnięty". Według tureckiej legendy imam zemdlał, gdy zobaczył, jak dużo oliwy zużyła jego żona do przyrządzenia tego dania. W innej wersji podania imam zemdlał z wrażenia, bo tak smaczna jest ta potrawa.

İmam bayıldı

Składniki: 

2 bakłażany

3 cebule

2 czerwone papryki

4 pomidory

4 ząbki czosnku

1 cytryna

oliwa z oliwek

natka pietruszki

sól

pieprz

cukier

Instrukcje przygotowania: 

1. Bakłażany rozciąć wzdłuż, tak aby powstała "kieszonka", natrzeć solą i zostawić na kwadrans.

2. Cebulę pokroić na talarki, pomidory - w kostkę, paprykę - w paseczki, a czosnek na plasterki.

3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić.

4. Do cebuli i czosnku dodać pomidory, paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprem i łyżeczką cukru.

5. Sos dusić przez kwadrans.

6. Bakłażany opłukać z soli, obsuszyć, ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

7. W nacięcia bakłażanów włożyć sos pomidorowo-paprykowy, resztą sosu polać bakłażany i naczynie.

8. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

9. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny, podawać schłodzone.

Smacznego!

Odpowiedzi

dziękuję za przepis

dziękuję za przepis :-) pozdrawiam dagna http://rozstaniaipowroty.blogspot.com

ale na wykonanie w polskich warunkach...

przyjdzie jeszcze sporo poczekać...

średnio ( czasowo ujmując ) rzecz nazywając po imieniu - do początku lipca - jak pojawią się na naszych targowiskach świeżutkie i prosto z pola a nie z papierowej uprawy cieplarnianej...

  

Na ciepło w polsce bardzo dobra.

Robiłem to kilka razy ale według mnie i rodziny najlepiej smakuje na ciepło , może w Turcji ze względu na gorący klimat lepiej smakuje na zimno .Jak będe kolejny raz poszukam lokanty z tą potrawą i spróbuje dla porównania.Na koniec jeśli jesteście w Turcji pomimo wyżerki w hotelach korzystajcie z barów typu lokanta najlepiej na peryferiach gdzie korzystają tylko turcy ,tam to dopiero bogactwo smaków.