Wysłane przez Iza w
Musaka (po turecku musakka, a po grecku Mousakas) to sycąca zapiekanka, której podstawowym składnikiem jest bakłażan.
Chociaż na świecie znana jest głównie jako danie kuchni greckiej, w rzeczywistości pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest daniem kuchni wszystkich regionów byłego Imperium Osmańskiego.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 papryczki chilli
- 3 łyżeczki pesto
- oliwa z oliwek
- 1 średni bakłażan
- szczypta soli
- 50 g masła
- 5 łyżek mąki
- 0,3 l mleka
- 0,2 kg startego żółtego sera
- 1 pomidor
Instrukcje przygotowania:
Przygotować farsz mięsny:
- Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i rozdrobnioną papryczkę chilli.
- Dodać mięso wołowe i przecier pomidorowy oraz pesto, całość dobrze wymieszać.
- Sos redukować na wolnym ogniu.
Przygotować bakłażana:
- Bakłażana pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm, a następnie plastry lekko osolić i odstawić na 10 minut.
- Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć na oliwie do miękkości.
- Podsmażone plastry bakłażana odsączyć z oliwy i obrać ze skórki
Przygotować sos beszamelowy:
- W rondlu roztopić 50 g masła.
- Do roztopionego masła dodać 5 łyżek stołowych mąki i dokładnie wymieszać.
- Do sosu stopniowo dodawać mleko, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Następnie dodać starty żółty ser i gotować na wolnym ogniu aż ser się stopi.
Przygotować musakę:
- W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: plastry bakłażana, farsz mięsny i drugą warstwę bakłażana.
- Na plastrach bakłażana położyć plasterki świeżego, obranego ze skórki pomidora.
- Całość zalać sosem beszamelowym i dodatkowo oprószyć żółtym serem.
- Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!