Adana kebab po domowemu

Przyrządzenie prawdziwego adana kebab wymaga paleniska z rusztem oraz specjalnych szpadek, które oblepia się mięsem. Na szczęście istnieje prosty przepis, przy pomocy którego można odtworzyć unikalny smak potrawy bez specjalnych przygotowań czy sprzętów.

Domowy adana kebab


Składniki: 

1. Mielone mięso wołowe - 0,5 kg 2. Płatki grubo mielonego czerwonego chilli - 4-5 łyżeczek 3. Marynowane zielone papryczki chilli - 2-3 sztuki 4. Sól do smaku Uwaga: ilość chilli można zmienić, by uzyskać bardziej łagodny lub pikantny smak. Jednak prawdziwy adana kebab musi być pikantny!

Adana kebab w piekarniku

Instrukcje przygotowania: 

1. Zielone papryczki chilli pozbawić pestek i drobno posiekać. 2. Mięso wołowe dokładnie wymieszać z zieloną papryczką, czerwonym chilli i z solą. 3. Uformować z mięsa wałeczki, nadziać je na patyczki do szaszłyków i lekko spłaszczyć. 4. Szaszłyki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. 5. Piec przez 10 minut z jednej strony, odwrócić i piec kolejne 10 minut. 6. Podawać z pilawem i pomidorami świeżymi lub grillowanymi. Smacznego!

Adana kebab - propozycja podania

Przeczytaj więcej o tureckich kebabach.

Odpowiedzi

Ależ to smakowicie

Ależ to smakowicie wygląda! Czyżby też tak smakowało? Chyba trzeba wypróbować. - Ma