Lahmacun

Lahmacun to rodzaj tureckiej pizzy z bardzo cienkiego ciasta, z mięsnym nadzieniem. Jest często jadany na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z pieca.

Oryginalny, turecki lahmacun

Składniki: 


Ciasto:
200 g mąki
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli

Nadzienie:
200 g jagnięciny lub, jako zamiennik, wołowiny
200 g cebuli
1 lub 2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka płatków suszonej papryki (lub chilli)
1 pomidor
1 wiązka zielonej pietruszki
1 zielona turecka papryka (świeża lub marynowana)
sól
zmielony pieprz

Gotowy lahmacun domowej roboty

Instrukcje przygotowania: 

Przygotowanie ciasta:

1. Z przesianej mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek.
2. W dołek wsypać sól i cukier, wlać oliwę.
3. Stopniowo wlewać szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta.
4. Wyrabiać ciasto rękami, przez zagniatanie, aż do utrzymania gładkiej konsystencji.
5. Ciasto uformować w kulę i zostawić na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
6. Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posywanym mąką blacie.

Przygotowanie nadzienia:

1. Cebulę, czosnek drobno posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę.
2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
3. Zieloną paprykę umyć i drobno pokroić, jeżeli nie lubimy zbyt pikantych potraw, należy usunąć błony wewnętrzne i pestki. Przy pracy z papryką uwaga na oczy!
4. Wszystkie składniki wymieszać w misce z mieloną jagnięciną, posolić i popieprzyć do smaku.
5. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy.
6. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.


Przygotowany farsz 7. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
8. Lahmacun piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez od 10 do 30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu.

Smacznego!

Lahmacun przed włożeniem do piekarnika

Odpowiedzi

:D

Piękne dzięki za przepis ! Niedawno wróciłam z Turcji i byłam zachwycona tymi 'pizzami' - w poszukiwaniu przepisu trafiłam na tę stronę i eszcze w tym tygodniu na pewno go wypróbuję ! :D

Re: :D

i jak? próbował ktoś tego przepisu? dobre?

Próbowałam - polecam

Przepis jest genialny! Korzystałam z niego już kilka razy i zarówno ja, jak i moi bliscy jesteśmy zachwyceni. Polecam!!

Fantastyczny

Fantastyczny przepis. Smakuje jak oryginał z Turcji:-)

Przepyszne

Dzisiaj zrobiłam jako przystawkę dla gości.Pychota mniam

To jest genialne!

Według tego przepisu, to naprawdę smakuje jak oryginał z Turcji, a może nawet lepiej, bo wykonany własnoręcznie :) Polecam !

Mniam

Przeeewspaniały artyykuł! Uwielbiam Lachmacun a jak uda mi sie przygotowac go w domu to będę w niebo wzięta!! dziękuję! :) A przy okazji chcialabym zapytać jak nazywają się i jak przyrządzić takie malutkie zawijaski, z białym serem i pietruszką? Kilka razy je jadłam i nie mogę zapomnieć tego smaku, lecz nie wiem jak sie nazywają...

Zawijaski z serem

Czy nie chodzi przypadkiem o börek, a konkretniej o jego odmianę sigara böreği czyli 'börek papierosowy'? Nazwa odnosi się do kształtu zawijasków przypominających cygara... Ostatnio podobno promuje się w Turcji alternatywną nazwę kalem böreği - 'börek o kształcie pióra', żeby uniknąć powiązań z nałogiem tytoniowym :)

skład

Skoro trzeba wlać szklankę wody do mąki, to ta szklanka wody powinna pojawić się w 'Składniki: Ciasto", czy nie?