Kiedy Iza poprosiła mnie, bym zarekomendowała kilka restauracji w Kuşadası, ogarnęło mnie lekkie przerażenie. Tutaj bowiem restauracje dzielą się na:
- dla turystów
- tureckie dla turystów imitujące prawdziwe
- normalne restauracje dla lokalnych ludzi
- luksusowe restauracje dla turystów
- luksusowe restauracje dla lokalnych ludzi
- rybne dla turystów
- rybne dla lokalnych ludzi
- wreszcie - lokanty.
Saray Restaurant
Nie wspominam tutaj o restauracjach położonych poza miastem, np. do niedalekiej wioski Kirazlı, jeździ się specjalnie na śniadania ;) a do Şirince na çiçek dolma ;)
Skoncentruję się zatem na restauracjach zlokalizowanych w mieście Kuşadası.
Restauracje dla turystów - jedno z najgorszych miejsc, gdzie można trafić. Jedzenie paskudne, nieprzyprawione, by nie zrazić niewprawnego podniebienia yabanci, w dodatku drogo. Zazwyczaj ceny w takich miejscach zaczynają się od 20 TLY w górę. Jak je rozpoznać? Przede wszystkim, w środku nie będzie lokalnych ludzi, to pierwszy znak. Po drugie, obsługa mówi biegle po angielsku, a często też w innych językach. Nasza rada - omijać te miejsca szerokim łukiem.
Kategoria tureckie dla turystów imitujące prawdziwe jest nieco bardziej skomplikowana. Generalnie mamy dwa takie zjawiska, dla ułatwienia obok siebie, jedna to Avlu - znana i przez niektórych lubiana restauracja, a druga to Özurfa. Serwują tam prawdziwe tureckie jedzenie, z tą różnicą, że... yabanci traktują inaczej niż lokalnych ludzi. Dotyczy to także cen, wyboru stolika etc. Obie restauracje zostały też opisane w przewodniku ogólnoświatowym, jako najlepsze restauracje, więc na brak klientów nie narzekają. Ja ich jednak nie polecam.
Normalne restauracje dla lokalnych ludzi - ta kategoria jest bardzo rozległa. Na pewno należy zaliczyć tutaj Bülbül, zlokalizowane w nieturystycznym centrum miasta, niedaleko cmentarza. Z pewnością jest to miejsce godne największego polecenia. Zarówno jedzenie, jak i obsługa super.
Na pewno Hasan Usta na głównym deptaku w Kuşadası - niedaleko naszego biura też jest wart polecenia. No i oczywiście Ramiz w nowym deptaku w marinie. Warto wspomnieć również o jedzeniu w Domu Nauczyciela w centrum miasta, dokładnie naprzeciwko wspomnianej już restauracji Avlu. Jedzenie dobre, widok obłędny i normalne ceny.
Luksusowe restauracje dla turystów. To w zasadzie większość restauracji przy promenadzie, zaliczyć tu należy Captain House, jak również Pasha restaurant w Soğucak. Drogo, jedzenie takie sobie, zawsze piękny widok.
Luksusowe restauracje dla lokalnych ludzi. To niezwykle interesująca kategoria. Na pewno należy tutaj zaliczyć Saray - na starym mieście i Karavansaray - dwie z najlepszych restauracji w mieście, prowadzone przez braci. Gorąco polecamy, jedzenie fantastyczne, latem taniec brzucha na żywo oraz trzecia w tej kategorii - Bebop w marinie. We wszystkich z nich znajdziemy zarówno pyszne tureckie jedzenie z milionami różnych przystawek, jak i tradycyjne steki czy inne specjały. Rachunek w tych restauracjach za prawdziwie królewski posiłek, na 3 osoby, z butelką dobrego wina nie powinien przekroczyć 120-150 TLY.
Saray Restaurant
Restauracje rybne. Te są stosunkowo łatwe to zlokalizowania, to niemal wszystkie restauracje w porcie - wyjątek restauracje zlokalizowane na górze od fishmarket - czyli Toros Restaurant i Balikci Kahvesi. Oprócz tego mamy dwie fantastyczne rybne restauracje w mieście - Messina - w marinie - nie spotkałam tam nigdy yabanci, a jedzenie... klękajcie anioły! - oraz Şef restaurant - także w marinie. Rachunek za dobrą kolację z butelką wina na dwie osoby to tutaj koszt od 200 TLY.
Messina
Na koniec - wszechobecne w Turcji lokanty. W moim odczuciu, najlepsze lokanty są zlokalizowane na terenie Sanay Sitesi, czyli osiedla... z warsztatami. Są one bezpośrednio przy drodze przelotowej Izmir - Söke, także naprawdę dla osób zmotoryzowanych - gorąco polecam. Zawsze czysto, posiłki od 3 TLY.
Teraz... kilka zdjęć tureckich posiłków, dla zaostrzenia apetytu.
Odpowiedzi
Obrazki
Wysłane przez lukroman w
Obrazki apetyczne, ale bez podpisów, jak sie nazywają, sporo tracą na atrakcyjności. No i ceny by się przydały, informacyjnie dla niewprawnych.
W tekście jest wszystko
Wysłane przez wielkopolanka w
Stary jestem, nie dowidzę,
Wysłane przez lukroman w
Stary jestem, nie dowidzę, więc pomóż, pokaż gdzie są te potrawy opisane...
Wiem, że to nie jest problem dla Kusadasi, aby opisać te talerze, i ich zawartość. Naprawdę chcialbym wiedzieć,co na nich jest.
Nie czepiam się, po prostu chciałbym skojarzyć nazwę z wyglądem. Zrobię zdjęcia, zafoliuję i na następny wyjazd będę miał podręcznynotes do zamawiania w lokancie (bo w restauracjach dla turystów daję sobię radę, za pomocą menu, noża i widelca, a czasem "ą pazur'a
wniosek podpisów ...
Wysłane przez jacky6 w
popieram...
tym bardziej, że w różnych restauracjach mogą mieć różne nazwy te same dania, ale zawsze personel skuma pismo obrazkowe...
===
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
Felieton o restauracjach
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Niestety wiele relacji to
Wysłane przez piotrmx w
Niestety wiele relacji to m.in mnóstwo zdjęć roznych potraw na talerzu. No i oczywiście Wojtek z butelka piwa. Samemu tez mi sie zdarza takie popełnic ale wrzucam je raczej do kosza a nie na forum.
Fotografowanie potraw to wbrew pozorom spora sztuka. zarowno fotograficzna jak i kulinarna.
ramiz
Wysłane przez zofia w
W Ramiz jedliśmy Ramiz Kofte (to te ze zdjęcia wyżej) w czerwcu tego roku - smacznie i tanio
Ramiz
Wysłane przez Iza w
My odwiedziliśmy restaurację Ramiz w Afyonie, owszem köfte są tam smaczne, ale niestety za dość wygórowaną cenę w stosunku do ilości kotlecików. Zdecydowanie lepiej i smaczniej wypadła w naszych oczach inna sieć - Köfteci Yusuf.
Swoją drogą obie sieci mają niemiły zwyczaj pobierania dodatkowej opłaty za sałatkę, rzecz zresztą dość powszechna na zachodzie Turcji, a na wschodzie kraju - niesłychana i oburzająca. Tam wszelkie sałatki i przystawki są gratis do zamówionego dania.
Dla porównania wizualnego zamieszczam zdjęcia köfte podawanych w obu sieciach. Smak trudno oddać wirtualnie, więc zachęcam do samodzielnych badań terenowych :)
Köfte od Ramiza
Köfte od Yusufa
lokanty dla podróżnych...
Wysłane przez jacky6 w
te na obrzeżach, obwodnicach, przy warsztatach ....
cuś w tym jest...
z początku je leceważyłem, omijałem i wjeżdżalem do centrum a tam szukałem jakby starówki...
a potem jednak wracaliśmy na kraj miasta...
może nieraz było skromnie z wystrojem wnętrza ale głodni nie wyszliśmy...
oczywiście zaglądaliśmy bardzo często do garów aby sprawdzić co nam będzie serwowane...
dobre a drogie lokale zostawiamy sobie na AI - wyjazdy...
====
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
Messina w kusadasi juz nie istnieje
Wysłane przez JareK (niezweryfikowany) w