Smaki Turcji

Autor: 

brak danych

Wydawnictwo: 

Parragon Books Ltd

Rok wydania: 

2007

Język: 

polski

Orientacyjna cena książki: 

10 zł

Rodzaj książki: 

kulinarna

Smaki TurcjiKsiążeczka zawiera 122 przepisy na różnego rodzaju dania kuchni tureckiej. Znajdziemy tu przypisy na zupy i potrawy mięsne, ale także na desery i przystawki. Niewątpliwą zaletą książki jest bogactwo ilustracji - każdy z przepisów jest udokumentowany fotograficznie. Mały rozmiar pozwala przechowywać ją na półce w kuchni i zawsze mieć pod ręką.

Odpowiedzi

mała czerwona książeczka

...dzięki niej zaczęła się moja przygoda z gotowaniem... na chwilę obecną dzięki niej przyrządziłam kilkanaście potraw, pomijając kwestię trudno dostępnych składników (których zdobycie cieszy tym bardziej) gotowanie przy jej pomocy daje dużo satysfakcji, zawiera proste przepisy (ale nie brak też tureckich gołąbków czyli yaprak sarma też jest). Polecam zainteresowanym, dobra nawet dla totalnych kulinarnych laików (taki jak ja :) çok selamlar m

Najgorsza książka jaką można kupić

Wypróbowałam kilka przepisów i natychmiast wypluwałam to co ugotowałam, usmażyłam czy upiekłam, bo się jeść nie dało, a nie jestem beztalenciem kulinarnym. O wiele lepsze są tureckie książki kucharskie, ale trzeba znać turecki. Nie ma nic gorszego niż ich przepis na kotleciki z krewetek (a same w sobie są pyszne), tyle, że nikt w Turcji nie gotuje krewetek w mleku! Baklawa? Kpina a nie przepis - pewnie dlatego nazwali to Bakława. Zupa z soczewicy powinna wyjść czerwona, a nie czarna. Tureckie ravioli? Nie ma czegoś takiego w Turcji - jest manti. W ogóle jeśli to książka turecka to chyba powinna zawierać tureckie nazwy dań, a tak Kadayif - to według nich ciastka z pistacjami. Książka beznadziejna i zawiera przepisy wcale nie takie popularne w Turcji.