Dla wielu podróżników poznawanie smaku nowych potraw stanowi kwintesencję zwiedzania, poznawania lokalnej kultury. W Turcji trudno się zakochać nie zakochując się jednocześnie w tureckim jedzeniu. Kuchnia tego regionu jest wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a jednocześnie na tyle bliska, by każdy smakosz znalazł tu coś dla siebie, a jego żołądek nie odmówił współpracy.
Co ugotować?
|
Co wypić?
|
Co zjeść?
|
Gdzie zjeść?
|
Składniki i przyprawy
|
Kuchnia regionalna
|
Historycznie kuchnia turecka jest efektem burzliwej historii Azji Mniejszej. W tureckich potrawach odnajdziemy ślady kuchni chińskiej, przykładowo w postaci mini-pierożków mantı, środkowoazjatyckiej, hetyckiej, greckiej czy nawet francuskiej.
Turcy są bardzo dumni zarówno ze swoich potraw regionalnych, jak i z faktu, że Turcja jest jednym z nielicznych państw świata, które jest w stanie wyżywić się samodzielnie. Sprzyja temu zróżnicowanie geograficzne kraju oraz przyjazny dla wegetacji klimat, dzięki któremu plony można zbierać trzy razy w roku.
Odpowiedzi
po prosto pisznie
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Restauracje Warszawa
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Restauracja w Warszawie
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
super!
Wysłane przez thaii w
Witaj
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Baklawa?
Wysłane przez mruk w
baklawa
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
hej to ciasto prawdopodobnie
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
to ciasto nazywa sie baklawa
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
ciasto oktorym nie mozesz
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
proszę o pomoc w pieczeniu
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
ciasto nazywa się baklawa
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
szkoda ze bardzo trudno
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
po prostu pisznie
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
kebap
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
tuborg to duńskie piwo
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
sarma i dolma
Wysłane przez Kusadasi w
Osobiście najlepiej lubię sarmę - zawijane liście winogron z farszem i dolme - nadziewane warzywa, odpowiednik naszych gołąbków, domowej roboty.
Pychotka!
zamieszkajwturcji
och turecka kuchnia jest
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
pizza turecka jest
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
;-)
Wysłane przez MilenMilen (niezweryfikowany) w
Dziękuję za naprawdę interesujący i praktyczny przewodnik po Kusadasi ;) Właśnie wybieram się w ten region Turcji, Pana artykuł jest bardzo pomocny :) swietne robota! pozdrawiam serdecznie, M.
Stambuł kulinarnie:)
Wysłane przez kucharenka w
Może komuś się przyda podczas tureckich podróży - zamieściłam na blogu dwie fotograficzne relacje ze Stambułu. Póki co, tylko trochę zdjęć, ale można zgłodnieć;) Dodatkowo przepis na pyszne grzanki, który przywiozłam właśnie od naszych Stambulskich gospodarzy:)
http://kucharenka.pl/stambul-od-kuchni-kulinarna-strona-miasta/
http://kucharenka.pl/tureckie-grzanki-z-bialym-serem-prosto-ze-stambulu/