Wysłane przez 2koty w
Kocham miód i mam już teraz irracjonalny pozytywny stosunek do tureckich pszczół... Byłbym wam jednakowoż, kochani, wdzięczny, gdybyście podrapali się pod turbanami i podzielili ze mną swymi miodowymi doświadczeniami... Czego szukać, co byłoby inne niż to, co znamy z tej strony Bosforu...?
Tureckie miody
Wysłane przez Iza w
Miód (tr. bal) to często podawany i doceniany przez Turków składnik spożywczy. Często serwuje się go na śniadanie, jest również używany do przygotowania chałwy oraz tradycyjnej odmiany lokum. Pamiętam, że raz na śniadanie zaserwowano mi miód w plastrze, bardzo malowniczo to wyglądało, a i smakowało znakomicie.
Najsłynniejszym miodem tureckim jest çam balı czyli miód spadziowy z sosny kalabryjskiej, pochodzący z okolic Marmaris. W kolorze jest ciemnobrązowy i ma bardzo intensywny aromat. Oczywiście dostępny jest w sklepach na terenie całego kraju.
Drugą, najpopularniejszą, a zarazem tańszą odmianą miodu w Turcji jest çiçek balı czyli miód wielokwiatowy. Najlepszy pochodzi ze wschodu kraju, między innymi z okolic Malatyi czy Karsu.
Trudniej dostępne, ale ciekawe odmiany tureckiego miodu to portakal balı - miód pomarańczowy czy akasya balı - akacjowy.
Turody
Wysłane przez 2koty w
Plaster ociekający miodem
Wysłane przez Iza w
Mój tegoroczny cel to
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w