Today, 2021/01/23
13:00-18:00
Czyste niebo
14 °C
Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK
Today, 2021/01/23
12:00-18:00
Przelotny, lekki deszcz
11 °C
Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK
Today, 2021/01/23
12:00-18:00
Czyste niebo
4 °C
Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK
Today, 2021/01/23
12:00-18:00
Częściowe zachmurzenie
12 °C
Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK
Today, 2021/01/23
12:00-18:00
Czyste niebo
-4 °C
Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK
W tej chwili jest 0 użytkowników na stronie.
Tureckie miody
Wysłane przez Iza w
Miód (tr. bal) to często podawany i doceniany przez Turków składnik spożywczy. Często serwuje się go na śniadanie, jest również używany do przygotowania chałwy oraz tradycyjnej odmiany lokum. Pamiętam, że raz na śniadanie zaserwowano mi miód w plastrze, bardzo malowniczo to wyglądało, a i smakowało znakomicie.
Najsłynniejszym miodem tureckim jest çam balı czyli miód spadziowy z sosny kalabryjskiej, pochodzący z okolic Marmaris. W kolorze jest ciemnobrązowy i ma bardzo intensywny aromat. Oczywiście dostępny jest w sklepach na terenie całego kraju.
Drugą, najpopularniejszą, a zarazem tańszą odmianą miodu w Turcji jest çiçek balı czyli miód wielokwiatowy. Najlepszy pochodzi ze wschodu kraju, między innymi z okolic Malatyi czy Karsu.
Trudniej dostępne, ale ciekawe odmiany tureckiego miodu to portakal balı - miód pomarańczowy czy akasya balı - akacjowy.
Turody
Wysłane przez 2koty w
Plaster ociekający miodem
Wysłane przez Iza w
Mój tegoroczny cel to
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w