Gdybyśmy przeprowadzili w Polsce badanie ankietowe zatytułowane "Jaki jest najbardziej znany napój z Turcji?" to z pewnością wygrałaby kawa "po turecku".
Co ciekawe w Turcji kawę pija się znacznie rzadziej niż herbatę i traktuje raczej jako napój na specjalne okazje. Przygotowywana jest w małym naczyniu w kształcie rondelka z długą rączką, nazywanym cezve. Najczęściej przyrządza się kawę od razu posłodzoną, dlatego już przy składaniu zamówienia należy zaznaczyć, że życzymy sobie kawę bez cukru (czyli sade).
Obecnie coraz częściej zamiast prawdziwej kawy w restauracjach podaje się kawę rozpuszczalną, która niezależnie od marki i producenta nazywana jest tu neskafe.
Odpowiedzi
Kawa po turecku
Wysłane przez Janika w
Przepis na kawę
Wysłane przez Kusadasi w
w związku z zapytaniem o przepis na kawę po turecku u mnie na stronie FB, pozwalam sobie go wpisać też tutaj:
Otóż:
bierzemy tygielek.
bierzemy filiżankę do kawy.
wlewamy wodę do filiżanki
przelewamy ją do tygielka
do tygielka wsypujemy kawę - Turcy dają dwie łyżeczki na tę maleńką filiżankę, choć wydaje się, że 1,5 w zupełności wystarczy.
jeśli słodzimy kawę to od razu dajemy też cukier.
mieszamy i wstawiamy na gaz ciągle mieszając.
kiedy kawa zaczyna podchodzić do góry ściągamy kawę z gazu, aż do momentu, kiedy padnie z powrotem. czynność tę powtarzamy dwukrotnie po czym wlewamy - kiedy podejdzie po raz trzeci - do filiżanki.
Kawę podajemy z wodą.
Smacznego!
www.zamieszkajwturcji.pl
Dziękuję w imieniu fanów kawy po turecku!
Wysłane przez Iza w
przepis by jacky...
Wysłane przez jacky6 w
różni się tylko momentem sypania kawy do tygielka...
czynię to tuż przed zagotowaniem wody, jak na wewnętrznych ściankach pojawiają się pęcherzyki powietrza...
a tygielków mamy aż trzy - w sakwojażu jeden tradycyjny - zakupiony przed laty w BG...
a generalnie nauczono mnie tego w BG jesienią 1975 roku gdy zaliczałem wymianę praktyk współpracujących firm spedycyjnych...
dlatego nazywam tą formę bałkańską, jest neutralnie...
===
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...