Wysłane przez K@sia w
Hej
wybieram się do Turcji w terminie od 04 - 11.05.13. 2 pierwsze dni na pewno spędzę w Istambule, następnie w planie na pewno Bursa, może Edirne, Canakkale, Balikesir. No wlaśnie może- będzie to mój drugi raz w Turcji, a pierwszy w tym regionie, więc jeśli macie jakieś sugestie, gdzie warto pojechać, mając do dyspozycji tak mało czasu, to bardzo proszę o podpowiedzi. Jeśli ktoś z Was będzie w okolicy w tych dniach i miałby chęć na wspólną herbatę, czy powłóczenie się, to również będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam.

Sugestie...
Wysłane przez Iza w
...zależą od tego, co Cię najbardziej interesuje podczas zwiedzania. Miłośnicy sztuki i kultury tureckiej z czasów osmańskich zapewne wybraliby Bursę i Edirne, a osoby z odchyleniem na czasy starożytne okolice Canakkale z uwagi na bliskość Troi. Proponuję poczytać sobie stosowne artykuły (podlinkowane) :) Osobiście gorąco zachęcam do odwiedzin w Edirne.
re: sugestie
Wysłane przez K@sia w
dzięki za odp. Szczerze nie jestem specjalnie zorientowana na żaden okres historyczny, więc nie szukam czegoś konkretnego. O Troi słyszałam, że tak naprawdę nie warto tam jechać specjalnie, bo można być rozczarowanym. Bardziej nastawiam się, na krajobraz, klimat miejsc, ludzi niż konkretne zabytki czy muzea, które raczej traktuję jako dodatek. Dzięki za linki, poczytam na pewno :-)
Troja...
Wysłane przez Iza w