Kulinarnie czyli o ryżu po turecku

Mam pytanie:

bedac w Turcji zajadalam sie ryzem? lub czym takim jak ryz ;), fajne grube ziarenka , gotowane, smaczne nawet bez dodatkow. Czy ktos z Was moze mi powiedziec co to byl za gatunek ryzu, i jak go ugotowac aby byl rownie smaczny- dodatki ( sol, vegeta itd.)

Wczoraj do obiadu zrobilam woreczkowy ryz- normalny ale to nie ten smak :(

Pozdrawiam!

Lux

Fora: 

ryż po turecku czy ryż turecki...

latoś przejeżdżaliśmy przez tureckie "zagłębie" ryżowe, w swoim czasie odkurzę notatki, bo to i maryla zwróciła uwagę na owe pola ryżowe...

lecz czy to akurat miało znaczenie miejsce produkcji ryżu ?

czy raczej tajemnica jego przyrządzania ?

temat warty do dalszego opracowania...

jako, że jako dziecko w czasach towarzysza Wiesława miałem do czynienia z papką ryżową i teraz domniemuję, że sprowadzano do PRLu najtańsze odmiany tej paszy gdzieś tam służącej jako pokarm dla chrząkających...

teraz też kupiliśmy w TR - koknretnie w Kizkalesi - próbki tureckiego ryżu ale jego degustację odkładamy na jesienną porę...

teraz jest tyle zielska do żarcia...

ryżu turecki - wrócisz ...  

dzieki!

Wczoraj czekajac na odpowiedz pomyslalam "jacky6 jest albo na urlopie, albo nie ma dostepu do kompa bo pewnie odpisalby natychmiast"

Z przyjemnoscia czytalam opisy poczynan kulinarnych z ostatniej wyprawy i bylam pewna, ze na Was mozna liczyc!

Poczekam na jesienne wieczory, przepisy i zdjecia z gotowania ryzu ala Maryla :)

Pzdrawiam

Lux

Ryż po turecku czyli pilaw

Sekret tkwi w sposobie przygotowania ryżu, czyli jego podsmażeniu na patelni przed zalaniem wodą i podduszaniu do jej odparowania, tak jak w podawanym kiedyś przeze mnie przepisie: http://www.turcjawsandalach.pl/content/pilaw-na-s%C5%82odko

dziekuje!!

Musze kupic ryz i ugotowac go wedlug podanego przepisu!

Tyle, ze nie "na slodko"!

Lux