Wysłane przez lux w
Mam pytanie:
bedac w Turcji zajadalam sie ryzem? lub czym takim jak ryz ;), fajne grube ziarenka , gotowane, smaczne nawet bez dodatkow. Czy ktos z Was moze mi powiedziec co to byl za gatunek ryzu, i jak go ugotowac aby byl rownie smaczny- dodatki ( sol, vegeta itd.)
Wczoraj do obiadu zrobilam woreczkowy ryz- normalny ale to nie ten smak :(
Pozdrawiam!
Lux
ryż po turecku czy ryż turecki...
Wysłane przez jacky6 w
latoś przejeżdżaliśmy przez tureckie "zagłębie" ryżowe, w swoim czasie odkurzę notatki, bo to i maryla zwróciła uwagę na owe pola ryżowe...
lecz czy to akurat miało znaczenie miejsce produkcji ryżu ?
czy raczej tajemnica jego przyrządzania ?
temat warty do dalszego opracowania...
jako, że jako dziecko w czasach towarzysza Wiesława miałem do czynienia z papką ryżową i teraz domniemuję, że sprowadzano do PRLu najtańsze odmiany tej paszy gdzieś tam służącej jako pokarm dla chrząkających...
teraz też kupiliśmy w TR - koknretnie w Kizkalesi - próbki tureckiego ryżu ale jego degustację odkładamy na jesienną porę...
teraz jest tyle zielska do żarcia...
ryżu turecki - wrócisz ...
dzieki!
Wysłane przez lux w
Wczoraj czekajac na odpowiedz pomyslalam "jacky6 jest albo na urlopie, albo nie ma dostepu do kompa bo pewnie odpisalby natychmiast"
Z przyjemnoscia czytalam opisy poczynan kulinarnych z ostatniej wyprawy i bylam pewna, ze na Was mozna liczyc!
Poczekam na jesienne wieczory, przepisy i zdjecia z gotowania ryzu ala Maryla :)
Pzdrawiam
Lux
Ryż po turecku czyli pilaw
Wysłane przez Iza w
dziekuje!!
Wysłane przez lux w
Musze kupic ryz i ugotowac go wedlug podanego przepisu!
Tyle, ze nie "na slodko"!
Lux