Muzeum Kırkpınar w Edirne

Współrzędne GPS: 41.674301, 26.551500

Położenie w mieście: 

Kırkpınar Evi w Edirne to niezwykłe muzeum dokumentujące i popularyzujące niezwykle specyficzną dyscyplinę sportu: tureckie zapasy w oliwie (tr. yağlı güreş).

Kırkpınar Evi

Nazwa sportu wynika z faktu, że przed przystąpieniem do siłowania się zawodnicy (tureckie słowo pehlivan, określające zapaśnika, pochodzi z Persji) są smarowani oliwą - na pewno nie czyni to zawodów łatwiejszymi. Następnie, ubrani jedynie w skórzane spodnie (tr. kisbet), starają się uzyskać przewagę nad przeciwnikiem przez zastosowanie chwytu wokół talii.

Kırkpınar Evi - spodnie kisbet

Tureckie zapasy w oliwie są podobne do innych dyscyplin znanych w Azji Centralnej. Tradycyjnie odbywają się corocznie od 1362 roku, co czyni turniej Kırkpınar najstarszym regularnym wydarzeniem sportowym na świecie.

Kırkpınar Evi - galeria mistrzów

Legenda głosi, że zapasy zostały zapoczątkowane w czasach sułtana Orhana, przy okazji przemarszu wojsk tureckich na zachód w celu zdobycia zachodniej Anatolii i Tracji. W czasie przerw w walkach i wędrówkach żołnierze spędzali czas siłując się między sobą. Pewnego razu dwóch z czterdziestu zawodników, równych sobie siłą i zręcznością, nie mogło zakończyć pojedynku zwycięstwem jednego z nich. Byli jednak tak zawzięci, że obaj wyzionęli ducha podczas zapasów. Ich towarzysze broni pochowali ich pod drzewem figowym i ruszyli dalej na zachód. Po zdobyciu Edirne ujrzeli figowca oraz źródło czystej wody płynące w kierunku łąki. Na pamiątkę nazwali łąkę Kırkpınar czyli czterdzieści źródeł - jako, że było czterdziestu zapaśników.

Kırkpınar Evi - młodzi adepci zapasów w oliwie

Dom Kırkpınar mieści się w zabytkowym budynku w centrum Edirne i jest otoczony ogrodem, w którym można miło spędzić czas przy szklaneczce herbaty. Ekspozycja zawiera wiele przedmiotów związanych z zapasami w oliwie, w tym zdjęcia, ubiory, sakwy, dzbany na oliwę oraz złote pasy czyli główne trofeum zawodów. Wstęp do muzeum jest darmowy.

Kırkpınar Evi

Powiązane artykuły: