Restauracje w Kuşadası

Kiedy Iza poprosiła mnie, bym zarekomendowała kilka restauracji w Kuşadası, ogarnęło mnie lekkie przerażenie. Tutaj bowiem restauracje dzielą się na:

  • dla turystów
  • tureckie dla turystów imitujące prawdziwe
  • normalne restauracje dla lokalnych ludzi
  • luksusowe restauracje dla turystów
  • luksusowe restauracje dla lokalnych ludzi
  • rybne dla turystów
  • rybne dla lokalnych ludzi
  • wreszcie - lokanty.

Saray RestaurantSaray Restaurant

Nie wspominam tutaj o restauracjach położonych poza miastem, np. do niedalekiej wioski Kirazlı, jeździ się specjalnie na śniadania ;) a do Şirince na çiçek dolma ;)

Skoncentruję się zatem na restauracjach zlokalizowanych w mieście Kuşadası.

Restauracje dla turystów - jedno z najgorszych miejsc, gdzie można trafić. Jedzenie paskudne, nieprzyprawione, by nie zrazić niewprawnego podniebienia yabanci, w dodatku drogo. Zazwyczaj ceny w takich miejscach zaczynają się od 20 TLY w górę. Jak je rozpoznać? Przede wszystkim, w środku nie będzie lokalnych ludzi, to pierwszy znak. Po drugie, obsługa mówi biegle po angielsku, a często też w innych językach. Nasza rada - omijać te miejsca szerokim łukiem.

Kategoria tureckie dla turystów imitujące prawdziwe jest nieco bardziej skomplikowana. Generalnie mamy dwa takie zjawiska, dla ułatwienia obok siebie, jedna to Avlu - znana i przez niektórych lubiana restauracja, a druga to Özurfa. Serwują tam prawdziwe tureckie jedzenie, z tą różnicą, że... yabanci traktują inaczej niż lokalnych ludzi. Dotyczy to także cen, wyboru stolika etc. Obie restauracje zostały też opisane w przewodniku ogólnoświatowym, jako najlepsze restauracje, więc na brak klientów nie narzekają. Ja ich jednak nie polecam.

Normalne restauracje dla lokalnych ludzi - ta kategoria jest bardzo rozległa. Na pewno należy zaliczyć tutaj Bülbül, zlokalizowane w nieturystycznym centrum miasta, niedaleko cmentarza. Z pewnością jest to miejsce godne największego polecenia. Zarówno jedzenie, jak i obsługa super.

Na pewno Hasan Usta na głównym deptaku w Kuşadası - niedaleko naszego biura też jest wart polecenia. No i oczywiście Ramiz w nowym deptaku w marinie. Warto wspomnieć również o jedzeniu w Domu Nauczyciela w centrum miasta, dokładnie naprzeciwko wspomnianej już restauracji Avlu. Jedzenie dobre, widok obłędny i normalne ceny.

Luksusowe restauracje dla turystów. To w zasadzie większość restauracji przy promenadzie, zaliczyć tu należy Captain House, jak również Pasha restaurant w Soğucak. Drogo, jedzenie takie sobie, zawsze piękny widok.

Luksusowe restauracje dla lokalnych ludzi. To niezwykle interesująca kategoria. Na pewno należy tutaj zaliczyć Saray - na starym mieście i Karavansaray - dwie z najlepszych restauracji w mieście, prowadzone przez braci. Gorąco polecamy, jedzenie fantastyczne, latem taniec brzucha na żywo oraz trzecia w tej kategorii - Bebop w marinie. We wszystkich z nich znajdziemy zarówno pyszne tureckie jedzenie z milionami różnych przystawek, jak i tradycyjne steki czy inne specjały. Rachunek w tych restauracjach za prawdziwie królewski posiłek, na 3 osoby, z butelką dobrego wina nie powinien przekroczyć 120-150 TLY.

Saray RestaurantSaray Restaurant

Restauracje rybne. Te są stosunkowo łatwe to zlokalizowania, to niemal wszystkie restauracje w porcie - wyjątek restauracje zlokalizowane na górze od fishmarket - czyli Toros Restaurant i Balikci Kahvesi. Oprócz tego mamy dwie fantastyczne rybne restauracje w mieście - Messina - w marinie - nie spotkałam tam nigdy yabanci, a jedzenie... klękajcie anioły! - oraz Şef restaurant - także w marinie. Rachunek za dobrą kolację z butelką wina na dwie osoby to tutaj koszt od 200 TLY.

MessinaMessina

Na koniec - wszechobecne w Turcji lokanty. W moim odczuciu, najlepsze lokanty są zlokalizowane na terenie Sanay Sitesi, czyli osiedla... z warsztatami. Są one bezpośrednio przy drodze przelotowej Izmir - Söke, także naprawdę dla osób zmotoryzowanych - gorąco polecam. Zawsze czysto, posiłki od 3 TLY.

Teraz... kilka zdjęć tureckich posiłków, dla zaostrzenia apetytu.

Powiązane artykuły: 

Odpowiedzi

Obrazki

Obrazki apetyczne, ale bez podpisów, jak sie nazywają, sporo tracą na atrakcyjności. No i ceny by się przydały, informacyjnie dla niewprawnych.

 

Stary jestem, nie dowidzę,

Stary jestem, nie dowidzę, więc pomóż, pokaż gdzie są te potrawy opisane...

Wiem, że to nie jest problem dla Kusadasi, aby opisać te talerze, i ich zawartość. Naprawdę chcialbym wiedzieć,co na nich jest.

Nie czepiam się, po prostu chciałbym skojarzyć nazwę z wyglądem. Zrobię zdjęcia, zafoliuję i na następny wyjazd będę miał podręcznynotes do zamawiania w lokancie (bo w restauracjach dla turystów daję sobię radę, za pomocą menu, noża i widelca, a czasem "ą pazur'a

wniosek podpisów ...

popieram...

tym bardziej, że w różnych restauracjach mogą mieć różne nazwy te same dania, ale zawsze personel skuma pismo obrazkowe...

=== 

to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...

Felieton o restauracjach

; KOCHANI PANOWIE TO JEST ARTYKUŁ O RESTAURACJACH -PISANY W FORMIE FELIETONU, DLATEGO ZDJĘCIA POTRAW SĄ TYLKO ILUSTRACJĄ DO TEKSTU- POGLĄDEM , A NIE PORADNIKIEM '"O ZACHOWANIU W JADŁODAJNI". PROSZĘ TRZYMAJMY "POZIOM" . GRATULUJE PORTALOWI TURCJIA W SANDAŁACH -KONWENCJI , STANDARTÓW I KLASY TEKSTÓW. POZDRAWIAM ANTONI WIŚNIEWSKI

Niestety wiele relacji to

Niestety wiele relacji to m.in mnóstwo zdjęć roznych potraw na talerzu. No i oczywiście Wojtek z butelka piwa. Samemu tez mi sie zdarza takie popełnic ale wrzucam je raczej do kosza a nie na forum.

Fotografowanie potraw to wbrew pozorom spora sztuka. zarowno fotograficzna jak i kulinarna.

ramiz

W Ramiz jedliśmy Ramiz Kofte (to te ze zdjęcia wyżej) w czerwcu tego roku - smacznie i tanioceny

Ramiz

My odwiedziliśmy restaurację Ramiz w Afyonie, owszem köfte są tam smaczne, ale niestety za dość wygórowaną cenę w stosunku do ilości kotlecików. Zdecydowanie lepiej i smaczniej wypadła w naszych oczach inna sieć - Köfteci Yusuf.

Swoją drogą obie sieci mają niemiły zwyczaj pobierania dodatkowej opłaty za sałatkę, rzecz zresztą dość powszechna na zachodzie Turcji, a na wschodzie kraju - niesłychana i oburzająca. Tam wszelkie sałatki i przystawki są gratis do zamówionego dania.

Dla porównania wizualnego zamieszczam zdjęcia köfte podawanych w obu sieciach. Smak trudno oddać wirtualnie, więc zachęcam do samodzielnych badań terenowych :)

Köfte od Ramiza
Köfte od Ramiza

Köfte od Yusufa
Köfte od Yusufa

lokanty dla podróżnych...

te na obrzeżach, obwodnicach, przy warsztatach ....

cuś w tym jest...

z początku je leceważyłem, omijałem i wjeżdżalem do centrum a tam szukałem jakby starówki...

a potem jednak wracaliśmy na kraj miasta...

może nieraz było skromnie z wystrojem wnętrza ale głodni nie wyszliśmy...

oczywiście zaglądaliśmy bardzo często do garów aby sprawdzić co nam będzie serwowane...

dobre a drogie lokale zostawiamy sobie na AI - wyjazdy...

==== 

to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...

Messina w kusadasi juz nie istnieje

Niestetu szukalismy knajpek z owocami morza, ale wspomniane w artykule restauracje Messina i Sef w Marinie juz nie istnieja. W miejsce Messiny pojawila sie knajpka o wszystko mowiacej nazwie Ketchup. Jedzenie calkiem dobre i obfitsze niz w przecietnej restauracji, ale kuchnia prawdziwie miedzynarodowa. Do wyboru tylko dwie ryby i zadnych owocow morza. Pozdrawiam, JareK