Mercimek köftesi

Jak wiadomo w kuchni tureckiej nazwa köfte obejmuje szeroką gamę dań, których podstawą jest mielone mięso. Jednakże w tej kategorii mieści się również kilka dań bezmięsnych, w tym słynne çiğ köfte oraz opisywane tu mercimek köftesi czyli kotleciki z czerwonej soczewicy.

 Mercimek köftesi

Nasza motywacja wzrosła niezmiernie, gdy odkryliśmy w zapasach przywiezionych z ostatniej wyprawy do Turcji paczki z czerwoną soczewicą oraz kaszką bulgur - bez nich trudno byłoby w polskich warunkach otrzymać efekt zbliżony do oryginalnego. Pozostała część przepisu uległa pewnym modyfikacjom, mającym na celu dostosowanie go do lokalnych warunków oraz preferencji smakowych konsumentów.

Składniki: 
  • 1 szklanka czerwonej suszonej soczewicy
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki wody
  • 2 spore cebule
  • 2 ostre papryczki z marynaty
  • kilka łyżek oliwy
  • 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego - polecamy oryginalną turecką salçę
  • przyprawy: sól, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, kilka szczypt mięty i nieco koperku, 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej do köfte

Instrukcje przygotowania: 
  1. Wodę zagotować w rondlu i wrzucić do niej soczewicę, następnie gotować na małym ogniu aż do całkowitego odparowania wody.
  2. Rondel odstawić z ognia, dodać bulgur, zamieszać i przykryć. Zostawić pod przykryciem na co najmniej 20 minut.
  3. Bulgur i soczewica w rondlu
  4. W międzyczasie na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz ostrą papryczkę.
  5. Gdy cebula zmięknie dodać na patelnię przecier pomidorowy i całość dokładnie wymieszać, ciągle podgrzewając.
  6. Do mikstury cebulowo-paprykowej dodać wszystkie przyprawy i zostawić do ostudzenia.
  7. Mikstura cebulowo-pomidorowa
  8. Połączyć zawartość rondla i patelni, poczekać aż całość dobrze wystygnie (uwaga, w głębi rondla zawartość może być dość długo gorąca - grozi oparzeniami rąk!)
  9. Z powstałej masy ręcznie formować niewielkie wałeczki o wielkości palców.

Mercimek köftesi podaje się na zimno, jako przekąskę, często przy konsumpcji napojów zawierających procenty.

Odpowiedzi

czy faktycznie Wam ( Tobie ) udało się sformować owe "paluszki" jak na pierwszej fotografii ?

 

udało się, metodą własnoręczną :) Tak wyglądały w innym ujęciu:

Mercimek koftesi

bo aż smaka nabraliśmy z marylą...

na pewno też i procentowy trunek nie omieszkał zagościć w kielonkach ...

cardiologistsnode