Mantı

Mantı to turecka wariacja na temat ravioli czy tortellini. Maleńkie pierożki faszerowane są mięsnym nadzieniem - najczęściej z mielonej jagnięciny lub wołowiny.

Manti

W Turcji mantı podaje się zazwyczaj z sosem jogurtowo-czosnkowym, doprawionym chilli, sumakiem lub suszoną miętą oraz z dodatkiem masła. Tworzy to niepowtarzalną kombinację smaków - pikantnego i kwaskowatego.

Mantı to danie rozpowszechnione na terenie Azji Centralnej - przyrządza się je między innymi w Kazachstanie i Afganistanie. Do Turcji mantı trafiły wraz z wędrownymi plemionami Turków i Mongołów. Koczowniczy wojownicy przewozili ze sobą mantı w formie suszonej.

Także obecnie, jeżeli chcemy przywieźć ze sobą z podróży smak Turcji, możemy zaopatrzyć się w suszone mantı, sprzedawane często w supermarketach.

Odpowiedzi

Jako pracownik polskiej agencji turystycznej w Antalyi miałam okazje jeść ten przysmak raz w tygodniu, na firmowej stołówce. Wspominam ten smak bardzo pozytywnie.