Kuchnia

Dla wielu podróżników poznawanie smaku nowych potraw stanowi kwintesencję zwiedzania, poznawania lokalnej kultury. W Turcji trudno się zakochać nie zakochując się jednocześnie w tureckim jedzeniu. Kuchnia tego regionu jest wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a jednocześnie na tyle bliska, by każdy smakosz znalazł tu coś dla siebie, a jego żołądek nie odmówił współpracy.

Co ugotować?
Co wypić?
Co zjeść?
Gdzie zjeść?
Składniki i przyprawy
Kuchnia regionalna

Historycznie kuchnia turecka jest efektem burzliwej historii Azji Mniejszej. W tureckich potrawach odnajdziemy ślady kuchni chińskiej, przykładowo w postaci mini-pierożków mantı, środkowoazjatyckiej, hetyckiej, greckiej czy nawet francuskiej.

Adana kebap

Turcy są bardzo dumni zarówno ze swoich potraw regionalnych, jak i z faktu, że Turcja jest jednym z nielicznych państw świata, które jest w stanie wyżywić się samodzielnie. Sprzyja temu zróżnicowanie geograficzne kraju oraz przyjazny dla wegetacji klimat, dzięki któremu plony można zbierać trzy razy w roku.

Kuzu pirzola

Odpowiedzi

co mam skomentowacz po prosto pysznie , kiedy wydze widok tych potraw mi sie chce jechacz do Turcji specjalnie aby sie najescz jestem Turkiem i mieszkam w Polsce i mi brakuje turecka Kuchnia Sa w Polsce restauracje tureckie ale sie okazuje zie ani wlasciciel nie jest turek albo jest Turkiem ale recpty troche zmodyfikowal na polskie zeby sie spodobalo ludziom tu - chyba tez troche racja bo my Turcy lubymy i jemy tyle ostrego ze Polak by sie otrul ::)))))) z reszty Kuchnia polska tez jest pienkna ostatnio nawet znanalzlem w internecie recepty polskich potraw i kuchni polskie w jezyku tureckim na stronie www.turkiye.pl polecam , tam troche jest i o tureckiej kuchni i roznie inne ciekawostki Pozdrawiam Gorusmek uzere

a może mógłbyć polecić jakąś restaurację w Warszawie, gdzie można by smacznie-turecko zjeść :)?

moim zdaniem najlepsza jest Samira - znajduje sie na tyłach Bibliotek Narodowej: http://www.szuki.pl/warszawa-mokotow/restauracje/samira

super!

Bedac w Austrii zostałam poczestowana przez Turecka kobiete ciastem. Wiem ze to ciasto jest bardzo popularne w Turcji. Niestety nie pamietam jego nazwy. Probuje znalezc je w internecie, ale ze slabym skutkiem. Ciasto to jest bardzo slodkie. Sklada sie z kilku warstw bardzo cienkiego ciasta i jest przelozone mielonymi orzechami. Chyba tez byl tam miod. Jesli wiesz o jakie ciasto mi chodzi to bardzo prosze przyslij mi nazwe lub przepis na moj adres e-mail. mirkametzich@onet.eu Pozdrawiam.

Bardzo słodkie i z miodem - to pewnie baklawa ;) http://turcjawsandalach.pl/content/baklawa Niestety nie jeszcze mamy przepisu na stronie... mruk

baklawa

hej to ciasto prawdopodobnie nazywa sie baklawa.. obecnie przebywam w Turcji od 4 miesiecy jestem na wymianie studenckiej Erasmus.. pozdrawiam Karolina

to ciasto nazywa sie baklawa bedac z mezem w turcji widzialam jak tesciowa robila jest ciezko:-)ale smakuje

ciasto oktorym nie mozesz zapomniec to Baklava!Mam meza Turka ktory piecze mi to na codzien:-)jest z wyksztalcenia cukiernikiem wiec mam szczescie.faktycznie jest to bardzo slodkie ciasto,sklada sie z kilku warstw bardzo cienkich przypominajacych francuskie ciasto,przeklada sie je mielonymi orzechami lub pistacjami a na koniec piecze i zalewa plynnym syropem z cukru.jesli masz jakies pytania napisz do mnie jasemin01@interia.pl

proszę o pomoc w pieczeniu ciasta balkawa mój tel 530 530 771 Ania S

ciasto nazywa się baklawa

szkoda ze bardzo trudno kupic baranine w polsce;mieszkalam w niemczehch;a tam na kazdej ulicy prawdziwy imbis z kebabem baranim.POPROSTU SKRECA MNIE W ZOLADKU NA SAMA MYSL.POZDRAWIAM/

Ta strona kiedyś działała, niestety obecnie już nie jest dostępna - nie wiem dlaczego.

Nie prawda ja jestem Polakiem i uwielbiam wasz sos tylko mi troszke się nie podoba chociaż już się przyzwyczajam jak widzę w pracy czy jak jestem u znajomego (Turka) jak jecie rękami. Wasza sprawa może wam tak bardziej smakuje nie dopytuje się bo niechcę jakieś gapy strzelić.

zdjęcie Tuborgów???? O Danii piszecie czy o Turcji?

Osobiście najlepiej lubię sarmę - zawijane liście winogron z farszem i dolme - nadziewane warzywa, odpowiednik naszych gołąbków, domowej roboty.

Pychotka!

zamieszkajwturcji

och turecka kuchnia jest bardzo smaczna,mam kolege turka i czesto jadam u niego w domu i polecam wszystkim zeby sprobowali tej kuchni bo naprawde warto

pizza turecka jest pyszna!!!!!!!!!!!!

Dziękuję za naprawdę interesujący i praktyczny przewodnik po Kusadasi ;) Właśnie wybieram się w ten region Turcji, Pana artykuł jest bardzo pomocny :) swietne robota! pozdrawiam serdecznie, M.

Może komuś się przyda podczas tureckich podróży - zamieściłam na blogu dwie fotograficzne relacje ze Stambułu. Póki co, tylko trochę zdjęć, ale można zgłodnieć;) Dodatkowo przepis na pyszne grzanki, który przywiozłam właśnie od naszych Stambulskich gospodarzy:)

http://kucharenka.pl/stambul-od-kuchni-kulinarna-strona-miasta/

http://kucharenka.pl/tureckie-grzanki-z-bialym-serem-prosto-ze-stambulu/