Hünkar Beğendi

To tureckie danie było podobno przysmakiem sułtanów osmańskich. Jego przygotowanie wymaga co najmniej dwóch godzin, a efekt jest bardzo smaczny i bardzo sycący.

Hünkar Beğendi


Składniki: 

0,5 kg wołowiny lub baraniny bez kości

5 soczystych pomidorów

3 średnie bakłażany

4 cebule

kostka masła

100 g startego twardego żółtego sera

0,5 szklanki mąki

1,5 szklanki mleka

sól

pieprz

liście laurowe

zielona pietruszka lub liście bazylii do dekoracji

Instrukcje przygotowania: 

1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy, odstawiamy w chłodne miejsce.

2. Pomidory odparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę.

3. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

4. Bakłażany nakłuwamy i wstawiamy na 45 minut do rozgrzanego piekarnika (200 stopni).

5. Cebulę dusimy na połowie kostki masła, dodajemy mięso, a po chwili pomidory.

6. Całość zalewamy 0,5 l wody, dodajemy liście laurowe i dusimy przez około godzinę.

7. Bakłażany studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.

8. Przygotowujemy sos beszamelowy: pół kostki masła topimy na wolnym ogniu, dodajemy mąkę, przez chwilę podsmażamy,następnie zalewamy mlekiem.

9. Do beszamelu dodajemy bakłażany, solimy i pieprzymy do smaku, pod chwili dodajemy starty żółty ser.

10. Na talerzu układamy warstwę bakłażanów sosie, na nich mięso w pomidorach, całość nakrywamy jeszcze jedną warstwą bakłażanów.

11. Dekorujemy na przykład listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Odpowiedzi

Ohh sos pomidorowy z mięskiem przepyszny ale beszamel.oh nie podchodzi nam. ;)

Zrobiła po powrocie z Turcji i znajomym bardzo smakowało, prosili o przepis.