Çorba

Çorba to po turecku zupa. W przeciwieństwie do Polski, gdzie zupa jest najczęściej daniem typowo obiadowym, w Turcji zupę jada się na śniadanie, obiad i kolację. Podaje się ją zarówno w wykwintnych restauracjach, jak i w najtańszych lokantach.

Zielona zupa z soczewicy

Typowa turecka zupa jest przygotowywana na wywarze mięsnym, rzadziej na wodzie. Zupy zagęszcza się mąką, mieszaniną żółtek z sokiem z cytryny lub jogurtem. Podawane są letnie, a zdarza się, że wręcz zimne. Nie jest to niedopatrzenie kucharza, tak się jada zupy w Turcji. Oczywiście każdej zupie obowiązkowo musi towarzyszyć chleb (ekmek)!

Żywienie się zupą z soczewicy podawaną z ogromnymi ilościami chleba jest jednym z najbardziej ekonomicznych rozwiązań problemu wyżywienia w czasie podróży po Anatolii. Cena takiego prostego posiłku często nie przekracza jednej liry tureckiej, a najeść można się po same uszy.

Najpopularniejsze zupy tureckie to:

  • Tarhana çorbası - zupa na zsiadłym mleku i mące, często z dodatkiem pomidorów, natki pietruszki i innych warzyw.
  • Ezo gelin çorbası - klasyczny "eintopf" przygotowywany z tego, co nawinie się gotującemu pod rękę, ale najczęściej z czerwonej soczewicy, bulgur (gotowanych, a następnie suszonych ziaren pszenicy), ryż, koncentratu pomidorowego, ostrej papryki i mięty.
  • İşkembe çorbası - to klasyczne flaki i zbawienny turecki środek na kaca.
  • Mercimek çorbası - zupa z czerwonej soczewicy. Jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w Turcji.

Zupa mercimek

  • Yayla çorbası - zupa jogurtowa z ryżem i miętą.
  • Tavuk çorbası - rosół z kury.
  • Düğün çorbası - zupa cytrynowa z jajkiem.

Poznaj przepisy na zupę z soczewicy oraz na zupę jogurtową.


Odpowiedzi